2010. május 15. - Bartók est - Halálának 65. évfordulójára

 

Yamazaki   Takashiról  a következőket mondta el kórustársunk, Hrabéczy Klári:

Osakában született 1937-ben.   Zongoraművész és tanár, tanulmányait Tokióban, Münchenben Párizsban és Zürichben végezte. Előadóként és nemzetközi zongoraversenyek zsűritagjaként az egész világot bejárta. /Németország, Anglia, Franciaország, Ausztria, Svájc, Magyarország, Portugália, Spanyolország,  Olaszország,  Oroszország, Brazília ,Chile, Uruguay Dél Afrika/

 
Bartók Béla fényképét  először 10 éves korában látta egy japán zenetörténeti  könyvben. Saját szavai szerint a szeme és az orra tett rá nagy hatást. Attól kezdve foglalkoztatta Bartók. 
Már 15 éves korában a Mikrokozmoszból játszott vizsgaelőadásán. 1968-ban a teljes művet / 153 darab/ mutatta be Tokióban egy konferencia keretében.
1998-ban felkérést kapott Bartók műveinek japán kiadására, ezzel a munkával foglalkozott a budapesti Bartók Archívum kézirat gyűjteményének a tanulmányozásával, miközben egy japán egyetemen tanított
 
Szerette volna megismerni Bartók népdalgyűjtő útjainak helyszíneit, így első alkalommal  Borsodszirákot kerestük fel, ahol Bartók ükszüleinek sírhelye található és a falu jegyzője  és elöljárói nagy szeretettel ápolják a Bartók család és Bartók Béla emlékét ma is.
 
Később Gerlice-puszta  / ma Hrlice,  Szlovákia/  került sorra, ahol Bartók Béla nyaralás közben először hallotta a kibédi/ Erdély/  Dósa Lidi énekét.
E népdal nyomában indult Bartók Erdélybe  népdalgyűjtő útra, és járta be a hegyes-dombos vidéket szekéren, de leginkább gyalogosan.
Az első fonográf hengerén felvett dalt Dósa Anna ,Lidi húga énekli, amint azt  a Kibéden élő Ráduly János tanár úr elmondta. Az Archívum őrzi a felvételt.
Erdélyben több alkalommal is jártunk, a gyimesi és moldvai csángó falvak népével ismerkedve.
 
Yamazaki professzor egész életét betölti a zene, így örömmel csatlakozott a Bárdos Lajos kamarakórus meghívásához, amikor Lengyelországba készültünk és szívesen vállalkozott a Zenetudományi Intézetben tartott közös koncertünkön való szereplésre.
Bartók Béla  " Gyermekeknek" c. zongoradarabját Budapesten két alkalommal is bemutatta, a Csalán utcai Bartók Emlékházban és a rákoshegyi Bartók Zeneházban.
Életcélja Bartók zenéjének megismertetése és megértetése Japánban.
Munkásságáért 2005-ben  a magyar kormánytól a "Pro Cultura Hungarica" kitüntetést vehette át a tokiói nagykövetségen.
 
Tolmács barátaim és bátyám közreműködésével lehettem örömmel segítője utazásainak.