A Bárdos Lajos Zenei Hetek


A "Bárdos Lajos Zenei Hetek" országos jellegű, nemzetközi fesztivál, koncepcióját Bárdos Tanár Úr jelenlétével kezdettől fogva támogatta, 1977 óta minden évben április végétől június elejéig terjedő időszakban rendezzük.
Az 1977-ben "Solymári Zenei Hetek" néven indult fesztivál 1987 óta ( Bárdos Tanár Úr 1986-ban bekövetkezett halála óta) viseli a "Bárdos Lajos Zenei Hetek" elnevezést .

A "Bárdos Lajos Zenei Hetek" bemutatja közművelődésünk fejlődését, körképet villant fel Magyarország zenei életéről - kapcsolódva Európához - a vokális és hangszeres, egyházi, világi és népzenén keresztül a régmúlttól napjainkig.

A "Bárdos Lajos Zenei Hetek" alapja a magyar kóruskultúra. A rendezvénysorozat alkalmat adhat karvezetők, zenepedagógusok továbbképzésére, zenei szimpóziumok szervezésére valamint a társművészetek bemutatására is.

A "Bárdos Lajos Zenei Hetek" nem verseny jellegű. Ünnepe azoknak az együtteseknek, amelyek már magas szinten művelik a muzsikálást és azoké az embereké is, akik ezt érdeklődéssel befogadják.

1990  óta  a "Bárdos Lajos Zenei Hetek, Kórus és Ifjúságnevelési Alapítvány" formájában működünk, amelynek alapkórusa a Bárdos Lajos Kamarakórus.

A "Bárdos Lajos Zenei Hetek"      alapítója,  művészeti vezetője  és a kórus karnagya :   Kempelen Tünde
                                                                                                       
 ügyvezető igazgatója :  Miskolczi  Ottó
 
A "Bárdos Lajos Zenei Hetek"  szombati megnyitó  hangversenyén elsőként mindig Szokolay Sándor fúvósszignálja hangzik el, majd Miskolczi Ottó szavalja el "Bárdosköszöntő" című versét.
A nyitó hangverseny első fellépő kórusa  a Bárdos Lajos kamarakórus.
A hangverseny Bárdos Lajos "Tábortűznél" című művével zárul, amelyet a résztvevő kórusok együttesen adnak elő valamelyik vendég karnagy vezényletével.

A nyitó hangversenyt követő vasárnap a Mátyás templomban  (budavári Nagyboldogasszony Templom) a 10 órás szentmisén a vendégkórusok  a Bárdos kórussal együtt előadják Bárdos Lajos: Missa Tertia című művét, illetve a szentmise keretén belül kórusonként elénekelnek egy-egy művet .
Ezt követően pedig a Farkasréti temetőben megkoszorúzzák Bárdos Lajos sírját, ahol együttes előadásukban elhangzik  az "Aeterne Rex" és a "Tábortűznél"  című két ismert Bárdos mű.
 

 

Néhány az elmúlt 25 év műsorfüzetei közül

 

 

Vissza